Dansk | English | Deutsch

Aktuelt

 

Søndagsfrokost

 

Tilbud sommeren 2020

 

Gældende fra d. 14. juni og hele juli måned.

 

Søndags frokost                                                      99 kr.

Kaffe/kagebord                                                        69 kr.

 

Tilmeldingen til Connie Kjellerup på telefon 42412386.

 

Kiosk åben Torsdag fredag lørdag og søndag fra kl 12 til kl 17 indtil d 13 Juni

 

 

Anlægning af nye staudebede efteråret 2020

 

I september 2020 vil der blive plantet stauder i bedene foran bygningen mod campingpladsen. Glæd jer til næste sommer vil I kunne nyde bedene i fuldt flor.

 

Nye roser 2017

 

I efteråret 2016 har vi  plantet 3 nye sorter:

 

Wedding piano, en lysgul, fyldt og meget sund Tantaurose,som vi skulle have haft sidste år er nu blevet plantet i et bed i plænen ned mod søen.
Soul, som nu har fået et dansk navn: Ryslingerosen  bliver 100-130 cm høj, har rødviolette blomster, kraftig duft og er meget sygdomsresistent. Den kommer fra forædleren, Tantau. Den har fået en plads I Pergolaen.
Elaine Paige er en prisvindende rose fra Poulsen roser, lyserød 40-60 cm høj og meget sund.  Den blev introduceret i 2011 og er plantet I plænen ned mod søen.

 

Årets rose 2016

 

I rosenparken har 1295 gæster i løbet af sæsonen afgivet deres stemme på årets rose og resultatet af optællingen ser således ud:

  1. Nostalgie
  2. Ingrid Bergmann
  3. Hanne og Barkarole (deler 3.pladsen)
  4. Brilliant
  5. Prinsesse Marie


Barkarole

 


Brilliant

 

De tre vindere af gavekort:

 

Anne Brahe Sørensen, Bjerringbro

 

Klare Lyding Karlsen, Gedsted

 

Jonna Møller, Randers

 


Nye roser 2016

 

Vi har valgt 5 nye roser fra det sortiment, som Sonja og Karsten fra Gadstrup planteskole præsenterede for os ved deres besøg i Rosenparken den 16. august 2015.

 

Til udplantning i vores bede har vi i år valgt 6 sorter fra rosenforædleren Tantau. Een af dem er en gammel kending, nemlig Summer lady, som vi har savnet her i parken siden 2011, da den og andre roser frøs helt væk.

 

Fælles for alle de roser, som vi har valgt, er, at de scorer højt på listen over sorter, som er modstandsdygtige overfor meldug og stråleplet. Desuden er de smukke og meget forskellige, og med undtagelse af Country Girl, dufter de. 

 

De udstillede roser præsenteres for dagens gæster.

Dronning Dorothea
I pergolaen har vi et stort bed med plads til to sorter. Der har vi plantet Dronning Dorothea og Summer Lady.
Voyage
Wedding Piano
I plænen, som skråner ned mod søen, har vi plantet Voyage og Weddina Piano.
Country Girl
Øverst i kummerne, ved siden af den bolchestribede Best Impression, har vi plantet Country Girl.
Camelot
Vi har også plantet en ny klatrerose i pergolaen: Camlot
Summer Lady

 

Kåring af Årets rose 2015

Nostalgie (igen i år en klar vinder):

 

 

Morten Kock:

 

 

Ingrid Bergmann

Parole

Kronprinsesse Mary

 

Vinderne af gavekort 2015 er:

Knud B Rasmussen (Svenstrup)

Lisbet Nielsen (Løgstør)

Halfdan L Kjær  (Farsø)

 


 

Søndag den. 16 august 2015 fra ca. kl. 11

 

Kommer Sonja og Karsten fra Gadstrup planteskole og præsenterer b.la. de nye roser for 2016.

 

Men også særligt udvalgte Roser fra indeværende og tidligere sæsoner.

 

Der er mulighed for at stille dem spørgsmål om pleje og pasning af roser.

 


 

Nye roser 2015 

Vi har valgt en ny rose fra det sortiment, som Sonja og Karsten fra Gadstrup planteskole præsenterede for os ved deres besøg i Rosenparken den 27. Juli

 

 

De udstillede roser vurderes

 

Sweet Parole er valgt

 

Sweet Parole er en sport af rosen Parole, som vi også har i parken. Den kommer fra forædleren Kordes i Tyskland. De fyldte blomster er sart rosa og har en skøn duft. Vi har plantet den i plænen på skråningen ned mod søen

 

Gammeldags roser/Historiske roser

I et langt bed, længst nede mod søen har vi samlet en gruppe af store, dels gammeldags/historiske roser, men også store moderne buskroser. Bortset fra Alchymist er de plantet i efteråret 2014, så der vil gå et par år inden de fylder bedet ud. Vi har tilstræbt blomstrende roser hele sæsonen, men det vil være mest intenst i første del af sommeren.

 

Reine des Violettes, som er en remontantrose lanceret i 1860 i Frankrig. Den har tætfyldte purpurviolette blomster med stærk duft.

 

Dronningen af Danmark blev introduceret i 1826 i Tyskland og er formentlig opkaldt efter dronning Marie Sofie Frederikke, gift med Frederik den IV. Rosen har stærk duft og mørkrosa blomster.

 

Maxima var vidt udbredt i Europa i 1600 tallet, men er sandsynligvis meget ældre. Blomsterne er hvide til cremefarvede og den har en stærk duft.

 

Alchymist blev lanceret af forædleren Kordes i Tyskland i 1956, Blomsterfarven veksler mellem gult, rosa og orange.

 

Marguerite Hilling er en sport af Nevada og blev lanceret i Storbritannien i 1959. Blomsterne er mørkt karminrosa og blegner til lyst lillarosa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Årets rose 2014 

Årets rose er kåret, og 3 af parkens gæster, som har deltaget i kåringen har vundet et gavekort. Gavekortet er på 300kr til indkøb af roser efter eget valg fra Gadstrup planteskole. Man deltager i kåringen ved at udfylde stemmesedlen, som udleveres ved entreen

 

Top 3

Nostalgi

Ingrid Bergman

Brilliant

 

Vinderne er.

Gurli Kristoffersen Randers.

Susanne Andersen Aars.

Maren Nielsen Møldrup.

 

Nye roser 2014 

 

 

Karsten og Sonja med de nye roser

Den 4. August 2013 havde vi besøg af Karsten og Sonja fra Gadstrup planteskole, som er leverandør af roser til Den Jyske Rosenpark. De havde medbragt deres nye roser, som de præsenterede for parkens gæster en sommersøndag og vi valgte to nye sorter til parken, Artemis og Best Impression.

 

 

Artemis dufter af anis

Artemis er en storblomstret rose fra forædleren Tantau med en opret og busket vækst, hvide blomster med et grønligt anstrøg og en bemærkelsesværdig duft af anis. Vi har tilplantet et bed tæt på krydderurtebedet på skåningen ned mod søen.

 

 

Best Impression, en bolchestribet rose

Best Impression er også en storblomstret, meget fyldt rose, hvid og rødstribet med god duft fra Tantau. Den er plantet øverst i kummerne

 

Gammeldags roser/Historiske roser


Der er i disse år mere fokus på historiske og gammeldags roser. I 2014 har vi samlet nogle af disse i den yderste række af kummer langs hegnet mod øst. Det drejer sig om

 

Reine des Violettes, som er en remontantrose lanceret i 1860 i Frankrig. Den har tætfyldte purpurviolette blomster med stærk duft.

 

Aicha, som er en pimpinellerose forædlet af Valdemar Pedersen, Danmark i 1966. Gule dobbelte blomster med fremtrædende dekorative støvdragere og en stærk duft.

 

Ferdinand Pichard, en remontant rose med stærk duft og hvid og pink stribede blomster.

 

Cornelia, moskusrose, 1925 fra Storbritannien med mellemstore, tætfyldte koralrøde blomster

 

Mozart, moskusrose, 1937 fra Tyskland er en busk med mange små enkelte mørkrosa blomster med et hvidt øje

 

Foruden disse, har vi stadig rigtig mange gamle/historiske roser, som vist på vores sortsliste, som udleveres ved indgangen. Mange af disse roser har deres mest intense og i nogle tilfælde eneste blomstring tidligt på sommeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Årets rose 2013

 

Årets rose er kåret, og 3 af parkens gæster, som har deltaget i kåringen har vundet et gavekort. Gavekortet er på 300kr til indkøb af roser efter eget valg fra Gadstrup planteskole. Man deltager i kåringen ved at udfylde stemmesedlen, som udleveres ved entreen.

 

Stemmerne er talt op og top 5 ser således ud:

 

1. Nostalgie
2. Morten Korch
3. Parole
4. Ingrid Bergman
5. Brilliant

 

2013 har været et rosernes år. Blomstringen har været overvældende, løvet har været smukt og blomsterfloret har varet til langt ind i oktober.


Nostalgie er tilbage på toppen. Foruden den usædvanlige farvesammensætning, som ses på billedet, er det sunde læderagtige løv med til at give den toppladseringen.

 

Morten Korch har været meget blomsterrig og betagende med sine store, rosa, dejligt duftende blomster og fine løv

.

Parole er den rose i parken med den største blomst, og når så de pink/lilla blomster samtidig dufter så godt, får den megen opmærksomhed.

 

Vindere af gavekort 2013:

 

Børge Thøgersen
Birketoft 51, Struer

 

Birger Dissing Nielsen
Bækageralle 33, Greve

 

Bente Aagaard
Tranevej 28, Vodskov

 

 

 

 

 

 

 


 

Nye Roser 2013

   
     

Johan Wolfgang von Goethe er plantet i et af de kvadratiske bede i plænen, som skråner ned mod søen. Johan Wolfgang von Goethe er en storblomstret busket rose med purpurviolette fyldte blomster med stærk duft fra forædleren Tantau.

 

 

Hansestadt Rostock
I et nabobed har vi plantet rosen Hansestadt Rostock. Også Hansestadt Rostock kommer fra Tantau. Det er en buketrose med fyldte, duftende, abrikosfarvede blomster.

 

 

Rugosahybrider
Som rosenparkens gæster ved, er parken rammet ind af store gamle træer. Træerne skaber læ, men der er også rosenbede, helt tæt på disse træer, som lider under konkurrencen om lys og vand. Fordi vi gerne vil have både træer og roser har vi plantet nogle hårdføre og nøjsomme roser i det hjørne i pergolaen, som er tættest på træerne. Her har vi plantet nogle rugosahybrider, alle af canadisk oprindelse. Agnes har gule til abrikosfarvede blomster med nellikeagtig duft. Martin Frobisher, har fyldte lysrosa blomster med stærk og sød duft. Louise Bugnet har karminrøde knopper og fyldte hvide blomster og krydret duft. Alle tre bliver store buske.

  Johan Wolfgang von Goethe 
     

 

   
     

 

   

 

Årets rose 2012

 

Hvert år kåres årets rose. Du kan som gæst i parken deltage i kåringen ved at udfylde stemmesedlen,

som udleveres ved entreen, så er du med i lodtrækningen om et gavekort til roser efter eget valg.

 

Stemmerne er talt op og top 5 ser således ud:

 

Ingrid Bergman

Barkarole

Nostalgie

Ghita Renaissance

Kronprinsesse Mary

 

Vi i parken blev overraskede over at se Ingrid Bergman på 1. pladsen, men Ingrid Bergman var blevet flyttet til en mere solrig plads og har været rigtig flot. Barkarole, Ghita Renaissance og Kronprinsesse Mary står i et område, hvor der er en del læ fra træerne og de har ikke været skæmmet af den megen regn vi fik i sommeren 2012.

 

 

 

 

 

 

 

     
     
     
     

 


 

Nyheder 2012

Parole

Har en meget stor violet blomst med en fantastisk duft, som har givet den en duftpris i Spanien

   
     

Leonardo da Vinci

Mørk rosa til lys rosa buketrose, som allerede har demonstreret sin hårdførhed, sundhed og blomsterrigdom     

   
     

Naomi Renaissance

Renaissancerose. Dyb pink rose med stærk duft     

   
     

Mirato

Lysende pink bunddækkerose

   
     

Charles Darwin

Engelsk rose. Blomsterne er store, fyldte guld-gule. 

   
     

Arabia

Storblomstret mørk orange til lys fersken   

   
     

Veilchenblau

Slyngrose, som får en mængde små violette blomster med en fin duft     

Vi har også fundet et par gamle roser frem. Jacque Cartier har fået en mere fremtrædende plads i pergolaen og Pussta har fået sit eget bed på én af terrasserne på vej ned til søen.  

   
     

 


 

Nyheder 2011 

   

 

   

Prinsesse Marie

For mange af vore gæster har roser med royale navne en særlig interesse. De og alle andre kan glæde sig til at besøge Den Jyske Rosenpark i 2011. Vi har nemlig fået en ny royal rose: 'Prinsesse Marie'. 'Prinsesse Marie' er en Poulsen rose. Forældrene er renaissanceroserne, 'Sophia' og 'Bonita', som vi også har i parken. 'Prinsesse Marie' er mørk laksrosa til rødorange, blomsten er stor og fyldt og har en krydret duft. Prinsesse Marie døbte sin egen rose ved rosenfestivalen i august 2010 i Bogense.

   
     

Grand Award

Vi har også fundet en ny slyngrose til pergolaen, nemlig Grand Award, som er en Courtyard slyngrose fra Poulsen.

Det er en type slyngrose, som er god til at blomstre helt nede fra jorden og op til toppen. Blomsterne er store mørkerøde, fyldte, med let duft.

 

 

     

Heidi Klum

En anden nyhed er rosen ’Heidi Klum’ fra rosenforædleren Tantau. Den er en krydsning mellem ’Old Port’ og ’Barkarole’. Sidstnævnte har vi også i rosenparken.  Den tyske fotomodel Heidi Klum, som har lagt navn til rosen, døbte den i 2005. ’Heidi Klum’ er en kompakt rose, 40-50cm høj med store violette blomster og stærk duft.

   
     
De tre rosensorter valgte vi da Sonja og Carsten Jespersen fra Gadstrup Planteskole præsenterede nyheder for Rosenparkens gæster i juli 2010    


 

Årets rose 2011

Besøg Rosenparken og vær med til at kåre årets rose


Hvert år kåres årets rose i Den Jydske Rosenpark. Ved entreen udleveres en stemmeseddel og en liste over havens roser.

 

På vej rundt i parken kan du finde din yndlingsrose og udfylde stemmesedlen. Så deltager du i kåringen af årets rose og i lodtrækningen om et gavekort til roser efter eget valg.

 

Stemmerne bliver talt op når sæsonen er slut og årets rose bliver kåret.

 

Parkens gæster har stemt, top 5 ser således ud:

 

1.    ’Heidi Klum’

2.    ’Brilliant’

3.    ’Swartze Madonna’

4.    ’Prinsesse Marie’

5.    ’Willestrup’

 

Heidi Klum er en nyhed i rosenparken. Alligevel kom den ind på en suveræn første plads. Det er ikke så overraskende, når man har oplevet alle dens kvaliteter som farve, duft, blomsterrigdom m.m. hen over sommeren. At nostalgie, som har været nummer et i flere år i træk, ikke er med blandt de højest placerede, skyldes nok at den blev hårdt ramt af frosten sidste vinter og de nye roser har ikke nået at blive så store og blomstre så længe. Det bliver spændende at se hvordan det går i 2012.

 

Brillant slap igennem vinteren uden problemer, fordi den står godt i læ, og den står stadig med sine lysende, orange blomster mod en grøn baggrund og brillerer her i oktober måned.

 

Swartze Madonna, som er så mørkerød at den næsten er sort, har trods regnen stået fantastisk flot det meste af sæsonen.

 

Prinsesse Marie er en nyhed. Den er høj med orange blomster og en god duft, og vi er spændte på at se hvordan den udvikler sig i 2012.


Willestrup er en klatrerose, som var noget beskadiget af vinteren, men den er kommet stærkt tilbage og har betaget gæsterne med sine meget fyldte hvide blomster med rosa kant.

 

 

Du er her: Start Rosenparken Aktuelt